Facebook Pixel Code -->

Krema za zaštitu drveta

15/09/2018

Drvene daske za sečenje hrane, kašike i viljuške od drveta sve se češće koriste u mnogim kuhinjama zbog veće otpornosti na bakterije i na nemogućnost razmnožavanja istih u drvetu. Međutim, kako nam je poznato da se drveni kuhinjski pribor vremenom sve više tanji, haba i gubi svoj prvobitni sjaj, a pošto pranje u mašini za sudove nije dozvoljeno, ručno pranje može kod nekih izazvati nedoumicu da li je i u kojoj meri npr. daska za sečenje dovoljno čista.
Predlažem da pored standardnih načina čišćenja sa limunom, soli, toplom vodom i prirodnog sušenja, povremeno premažete čiste i suve drvene kuhinjske varjače, kašike, daske kremom koju možete sami napraviti u kućnim uslovima kako bi vam drveno posuđe trajelo što duže i kako bi povratilo svoj prvobitni sjaj.

Za kremu vam je potreban pčelinji vosak i kokosovo ulje u razmeri 1:3 .
POSTUPAK: Na pari rastopiti vosak u staklenoj posudi (tegli) i kad se otopi skloniti sa vatre dodati kokosovo ulje i dobro promešati, obavezno drvenom kašikom i to je sve. Smesu držati na hladnom,ako imate uslova ne u frižideru jer može da se poprilično stegne pa je morate razgrevati sveki put pre upotrebe. Utrljati na drvenu suvu površinu suvom pamučnom krpom, ostaviti par minuta i višak ponovo dobro utrljati.
U ovu kremu se može dodati i po neka kap eteričnog ulja po izboru i može se koristiti za poliranje drvenog nameštaja jer pčelinji vosak sprečava zadržavanje prašine a posebno je pogodan za asmatičare.
Ukoliko nemate vremena za pravljenje ove kreme, dovoljno je ponekad koristiti neko jestivo ulja za premazivenje (laneno,maslinovo, kokosovo).

Scroll