Facebook Pixel Code -->

Održavanje daske za sečenje

17/07/2018

Drvene daske za sečenje daleko su popularnije od plastičnih i pronaći ćete ih u većini kuhinja. Iako se do skoro mislilo da su one zbog poroznosti drveta higijenski manje sigurne od plastičnih, nedavna istraživanja to demantuju.

Drvene daske za sečenje upijaju znatno manje bakterija nego plastične. Iako one lako prodru u unutrašnjost drvene daske, tu ne mogu da opstanu niti da se razmnožavaju. Na plastičnim daskama za sečenje se, pak, bakterije zadržavaju na površini i u rezovima, pa ih je praktično nemoguće potpuno oprati.

Osim toga, drvo ne otupljuje noževe i pogodno je za rezanje svih vrsta namirnica. Ipak, kako ne biste na istoj dasci rezali sirovo meso, voće i povrće, idealno je imati bar dve različite drvene daske za sečenje.
Pravilno održavanje

Kako bi vam drvene daske za sečenje što duže trajale, neophodno je da ih pravilno održavate.

Najbitnije je da nakon svake upotrebe dasku temeljno oprate toplijom vodom. Međutim, nikako ne bi trebalo prati daske za sečenje u mašini za pranje sudova ili dugotrajno potapati u vodi. Najbolje je oprati ih ručno, pod mlazom vode.

Nakon pranja, daske za sečenje treba sušiti prirodno, na sobnoj temperaturi. Ne treba ih ostavljati na radijatoru ili nekom drugom izvoru toplote.

Takođe, dasku za sečenje trebalo bi povremeno, odnosno jednom u dva ili tri meseca, premazati nekim jestivim, hladno ceđenim uljem. U obzir dolaze maslinovo, laneno ili neko drugo ulje koja je bezbedno koristiti sa hranom.

Premazivanjem se održava zaštitni sloj daske, čime se znatno produžava njen vek trajanja.

Scroll